مربای توتفرنگی یکی از لذیذترین و خوشمزهترین انواع مرباها است که میتوان آن را به عنوان صبحانه، میانوعده و یا همراه با دسر نوش جان کرد. بهار و تابستان هنگامی که توتفرنگیهای محلی وارد بازار میشوند، بهترین زمان برای تهیه مربای توتفرنگی است. این مربای فصلی عطر، طعم و رنگ فوقالعادهای داشته و با استفاده از توتفرنگی، شکر و آبلیمو ترش تهیه میشود. در ادامه این مطلب از بلاگ سحرخیز قصد داریم شما را با طرز تهیه مربا توتفرنگی و نکات تکمیلی آن آشنا کنیم.
دستور آسان تهیه مربای توتفرنگی
برای پخت مربا توتفرنگی ابتدا مواد مورد نیاز را تهیه کرده و بر روی میز کار خود قرار دهید:
مرحله اول: شستوشوی توتفرنگی
گلبرگهای توتفرنگی را از آن جدا کرده و بشویید؛ سپس درون آبکش قرار دهید. یکی از نکات مهم در روش درست کردن مربای توتفرنگی خشک کردن توتها با استفاده از حوله تمیز است. خشک نکردن توتفرنگیها با حوله سبب میشود آب به درون آنها نفوذ کند و تأثیر نامطلوبی بر طعم و کیفیت مربای شما داشته باشد.
مرحله دوم: خیساندن با شکر
نیمی از توتفرنگیهای خشک شده را درون قابلمهای مناسب بریزید و نصف مقدار شکر را روی آنها پخش کنید. سپس باقیمانده توتها را ریخته و باقی شکر را روی آن بریزید.
مرحله سوم: استراحت دادن
قابلمه محتوی توتفرنگیها را داخل یخچال بگذارید و ۱۲ ساعت به آن زمان دهید تا آب بیندازند.
مرحله چهارم: پخت و همزدن
پس از استراحتکردن توتفرنگیها، قابلمه را از یخچال خارج کرده و روی حرارت ملایم گاز قرار دهید. درب قابلمه را ببندید و ۱۵ الی ۲۰ دقیقه صبر کنید تا آب توتفرنگیها به جوش آید و به قوام برسد.
مرحله پنجم: بررسی غلظت مربا
اطمینان حاصل کنید که توتفرنگیها به غلظت مناسبی رسیده باشند. برای این کار مقداری از شهد توتفرنگی را درون لیوانی آب سرد بریزید، اگر شهد بدون اینکه متلاشی شود تهنشین شد، یعنی به قوام مناسبی رسیده است.
مرحله ششم: اضافه کردن لیمو ترش به مربا
بعد از اینکه توتفرنگی به غلظت رسید آن را از روی حرارت بردارید و ۱ قاشق آبلیمو ترش به آن اضافه کرده و آن را به آرامی هم بزنید.
مرحله ششم: خنک شدن مربا
اجازه دهید مربا ۳ الی ۴ ساعت در دمای محیط خنک شود، سپس آن را داخل یک شیشه تمیز و خشک ریخته و در یخچال بگذارید. میتوانید مربای توتفرنگی را به عنوان یک وعده صبحانه کامل همراه با نان تست، خامه و کره میل کنید.
نکات تکمیلی و ترفندهای طلایی در روش درست کردن مربای توتفرنگی
اگرچه روش درست کردن مربای توتفرنگی خیلی آسان است؛ اما عدم رعایت یکسری نکات منجر به مشکلاتی از قبیل شکرک زدن مربا، کدر شدن رنگ آن، کپک زدن و… میشود. برای اینکه در مرحله پخت و نگهداری مربا توتفرنگی با این مشکلات مواجه نشوید، دستورالعملهای زیر را رعایت کنید:
خوشرنگ و شفاف شدن مربا
برای این که مربای شما شفاف و خوشرنگ شود بعد از اضافهکردن توتفرنگیها به شهد، مرتباً آن را هم بزنید و کفهای روی قابلمه را با قاشق جدا کنید.
جلوگیری از شکرک زدن مربا
میزان غلظت شهد مربا تأثیر مهمی روی شکرک زدن آن دارد. اگر میخواهید مربا شکرک نزند غلظت شهد آن باید چیزی شبیه غلظت عسل باشد. همچنین اضافه کردن مقداری آبلیمو در طی فرآیند پخت مربا میتواند تا حد زیادی از شکرک زدن آن جلوگیری کند.
جلوگیری از کپک زدن مربا
وجود آب اضافه داخل مربا عامل اصلی ایجاد کپک است؛ بنابراین در طی فرایند پخت مربا مطمئن شوید که شهد آن آب اضافی نداشته و قوام مناسبی داشته باشد. همچنین جهت جلوگیری از کپک زدن مربا بهتر است که پس از شستوشوی توتفرنگیها و قبل از افزودن به شهد، آن را در ظرف مشبکی ریخته و اجازه دهید که کاملاً خشک شوند.
افزودن طعمدهندهها
با وجود این که توتفرنگی خودش عطروطعم بینظیری به مربا میدهد؛ اما برای خوشعطرتر شدن آن میتوانید بسته به ذائقه و سلیقه خود از پودر هل، پودر وانیل، پودر دارچین، پودر زعفران و …… استفاده کنید.
نگهداری صحیح مربا
یکی دیگر از عواملی که منجر به کپک زدن مربا میشود عدم نگهداری صحیح آن است. مربا باید در ظروف خشک، تمیز و استریل شده نگهداری شود. سعی کنید برای نگهداری مربا از ظروف شیشهای کوچک استفاده کنید تا زود به زود تمام شود؛ چرا که باز و بسته کردن مرتب درب بطری میتواند باعث خراب شدن مربا شود. دمای مناسب برای نگهداری مربا بین ۱۰ تا ۲۰ درجه سانتیگراد است؛ بااینحال توصیه میشود که شیشه مربا را داخل یخچال نگهداری کنید.
پشنهاد میکنیم مقاله طرز تهیه کره بادامزمینی ساده و شکلاتی در خانه به روش آسان نیز مطالعه کنید.
استفاده از قاشق خشک
هنگام استفاده از مربا حتماً از قاشق خشک و تمیز استفاده کنید. استفاده از قاشق خیس مقداری آب را وارد مربا میکند و اگر شما باقیمانده آن را به ظرف اصلی برگردانید مربای شما در زمان کمی کپک خواهد زد.
نگهداری طولانی مدت مربا
برای این که مربا را در زمان بسیار طولانی و بیشتر از یک سال نگهداری کنید میتوانید آن را فریز کنید. به این منظور مربا را در ظروف مناسب ریخته و داخل فریزر قرار دهید. برای هر بار مصرف ۳۰ دقیقه قبل مربا را از فریزر خارج کنید و اجازه دهید دمای آن بالا رود و یخش باز شود.
روش جلوگیری از شکرک
در صورتی که مربای شما پس از مدتی نگهداری شکرک زد؛ مقداری آب جوش و کمی آبلیموی تازه را با هم مخلوط کرده و به آن اضافه کنید. سپس آن را روی حرارت متوسط شعله بگذارید و ده دقیقه زمان دهید تا شکرک آب شود.
جدول ارزش عذایی مربا توت فرنگی
در ادامه، جدول ارزش غذایی مربای توتفرنگی را برای شما آماده کردهام. این جدول براساس مقادیر معمول در هر ۱۰۰ گرم مربای توتفرنگی است:
ماده غذایی | مقدار در 100 گرم |
---|---|
انرژی (کالری) | ۲۴۰ – ۲۸۰ کیلوکالری |
کربوهیدراتها | ۶۰ – ۷۰ گرم |
قندها | ۵۰ – ۶۰ گرم |
پروتئین | ۰.۳ – ۰.۵ گرم |
چربی | ۰.۱ – ۰.۳ گرم |
فیبر غذایی | ۰.۵ – ۱.۵ گرم |
سدیم | ۵ – ۱۰ میلیگرم |
ویتامین C | ۲ – ۵ میلیگرم |
- مقدار کالری و قند بالا به دلیل میزان شکر استفاده شده در مربا است.
- مصرف متعادل مربا توصیه میشود، به خصوص برای افراد دیابتی یا دارای رژیم کمقند.
- مقادیر میتوانند بسته به دستور تهیه و میزان شکر متفاوت باشند.
زمان مناسب پخت مربای توتفرنگی چقدر است؟
یکی از نکات مهم در دستور پخت مربا، زمان مناسب برای پخت آن است. مربای توتفرنگی را بیشتر از ۳۰ دقیقه نپزید؛ چرا که این کار باعث تیره و کدر شدن رنگ مربا شده و ممکن است که باعث له شدن تکههای توتفرنگی داخل شهد شود و شکل آن را خراب کند.
سخن پایانی
مربای توتفرنگی یکی از محبوبترین انواع مرباهای مجلسی بوده که با توجه به طعم فانتزی که دارد همیشه مورد علاقه کودکان است. مصرف این مربا به عنوان صبحانه و میانوعده انرژی کودکان را در طول روز تامین میکند. ترکیب میوه توتفرنگی با شکر و آبلیموی تازه طعم بسیار بینظیر و منحصربهفردی ایجاد میکند و میتوانید از شهد مربای آماده شده به عنوان شربت نیز استفاده کنید. استفاده از مواد اولیه با کیفیت و درجه اول در طرز تهیه مربا توتفرنگی، پخت صحیح و رعایت نکات اصولی در هنگام طبخ میتواند طول عمر نگهداری مربا را افزایش دهد. اگر به دنبال تهیه یک وعده صبحانه کامل هستید که مورد علاقه کودکتان نیز باشد، مربای توتفرنگی بهترین گزینه است.
سؤالات متداول
نسبت شکر به توتفرنگی برای تهیه مربای توتفرنگی چقدر باید باشد؟
نسبت معمول ۱ به ۱ است؛ یعنی بهازای هر یک کیلو توتفرنگی باید از یک کیلو شکر استفاده کنید. اما بر اساس سلیقه و ذائقه میتوانید میزان شکر را کم یازیاد کنید.
چرا مربای توتفرنگی شل میشود؟
اگر مربا به اندازه کافی نجوشد یا شکر به خوبی قوام نیاید مربا شل میشود. گاهی دلیل شل شدن مربا آب دار بودن توتفرنگیها است.
چطور بفهمیم مربا به قوام رسیده است؟
چند قطره از مربا را روی نعلبکی سرد بریزید و کمی صبر کنید. اگر حرکت نکرد یا کمی سفت شد؛ یعنی قوام مربا مناسب است.
چرا مربا کف میکند؟
کف کردن مربای توتفرنگی امری طبیعی است که در حین پخت باید با کفگیر آن را بردارید.
چرا مربای توتفرنگی تیره میشود؟
تیره شدن مربا معمولاً به دلیل زیاد جوشیدن و یا حرارت بالا است.
ماندگاری مربای توتفرنگی چقدر است؟
اگر در شیشه استریل شده و در یخچال نگهداری شود معمولاً ۶ ماه ماندگاری دارد.