امروزه به دلیل تغییر سبک زندگی، بیماریهای مختلفی مانند فشارخون بسیار شایع شده است. بدیهی است که فرد مبتلا به این بیماری، باید مراحل درمان را جدی بگیرد چرا که عدم درمان، موجب مشکلات قلبی و کلیوی میشود. میزان بالای مرگ و میر در اثر فشارخون نشان دهنده اهمیت این مشکل است. در ایران و مطابق طب سنتی همیشه در کنار داروهای شیمیایی استفاده از برخی داروهای گیاهی برای درمان بیماری ها رایج بوده است. زعفران، یکی از گیاهان موجود در طبیعت است که مصرف آن در درمان فشارخون تأثیرات ویژهای دارد. این ماده با دارابودن ۱۵۰ نوع ترکیب معدنی در ساختار خود، دارای خواص فوقالعادهای برای کنترل و درمان فشارخون است. اما آیا این گیاه با ارزش واقعا روی فشارخون موثر است؟
اگر شما یا عزیزانتان از فشارخون رنج میبرید و به دنبال درمان طبیعی آن هستید حتماً در این مسیر نام زعفران را به عنوان داروی فشارخون شنیده اید. در این مطلب درباره ارتباط و خواص زعفران و فشارخون و چگونگی تأثیر آن بر فشارخون صحبت می کنیم، در این مطلب همراه ما باشید.
آیا زعفران باعث کاهش فشارخون میشود؟
باتوجهبه تحقیقات متعدد، زعفران و فشارخون رابطه مستقیمی با یکدیگر دارند و ترکیبات موجود در این ادویه، در درمان فشارخون تأثیر فراوانی دارد. این ترکیبات که اصلیترین مواد تشکیلدهنده زعفران هستند پیروکسین، سافرانال و کروکسین نام دارند. سافرانال مادهای است که عطر بینظیر زعفران از آن نشات میگیرد. این ماده با تأثیر روی سیستم عصبی باعث بهبود عملکرد آن میشود. کروسین هم عامل مهمی در درمان بیماریهای قلبی و عروقی است. مطابق تحقیقات جدید این دو ماده در ساختار زعفران، فشارخون سیستولیک را کاهش میدهند و با کاهش فشار سیستولیک، فشارخون نیز کاهش پیدا میکند. البته که نباید مصرف زعفران جایگزین داروهای تجویزی پزشک شود اما مصرف آن میتواند در تسریع روند درمان و پیشگیری از بروز مشکل مؤثر باشد. در کنار مصرف زعفران، ورزش، رژیم غذایی سالم، کاهش وزن، عدم استفاده از دخانیات و کاهش استرس از مهمترین عواملی هستند که در کاهش فشارخون موثرند.
تأثیر زعفران بر فشارخون
علاوه بر دانش پزشکی نوین، در طب سنتی هم زعفران را داروی فشارخون میدانند. در گذشته به عنوان گشاینده عروق از زعفران استفاده میکردند. در ادامه به نحوه اثرگذاری زعفران بر فشارخون میپردازیم:
- تسریع گردش خون
- تقویت قلب
- کاهش چربی خون
- تأمین سلامت قلب
- مهار آنزیمهای مضر
- تنظیم مقاومت عروق
تسریع گردش خون
طبع گرم زعفران، گردش خون را در بدن افزایش میدهد و به افزایش حرارت و در نهایت سوختوساز بدن، کمک میکند. به همین دلیل در فصول سرد سال مصرف آن بسیار مفید است. همچنین ترکیب مقداری زعفران در چای برای بهرهمندی از خواص آن و دفع سردی چای توصیه میشود.
زعفران بهعنوان یک مولد انرژی در بدن، سبب افزایش گردش خون و متابولیسم بدن میشود. وجود آهن در ترکیبات این ماده، باعث افزایش گلبولهای قرمز خون، افزایش گردش خون و اکسیژنرسانی به اندامها میشود.
تقویت قلب
زعفران را میتوان بهعنوان یک عامل محافظتی در برابر مشکلات قلبی و عروقی دانست. همچنین اثر ضدالتهابی آن، برای سلامت قلب مفید است و موجب کاهش فشارخون میشود. وجود آنتیاکسیدان در این ماده، سبب مبارزه با گونههای فعال اکسیژن میشود و با تأثیر بر سلولهای موجود در مویرگها، باعث کاهش و درمان فشارخون میشود. همچنین این ماده سبب افزایش قوای بدن و توانبخشی قلب خواهد شد.
کاهش چربی خون
کروکسین موجود در ساختار زعفران، مانع افزایش کلسترول و چربیهای مضر در خون و تجمع در عروق میشود. انسداد رگهای قلب مشکلات جدی را برای فرد به وجود خواهد آورد، زعفران با رفع این گرفتگیها، به تنظیم فشارخون میپردازد و از بروز سکته جلوگیری میکند.
زعفران گیاهی شادیبخش و نشاطآور است که مصرف آن برای درمان استرس توصیه میشود. از آن جا که استرس و فشار عصبی تأثیر زیادی در تضعیف قلب و بروز فشارخون بالا دارد، مصرف زعفران عامل مهمی در رفع این مشکل است. با تنظیم فشار خود سلامت قلب هم تضمین میشود. چرا که چگونگی عملکرد قلب مهمترین عامل ایجاد فشارخون محسوب میشود.
مهار آنزیمهای مضر
ترشح آنزیم آنژیوتانسین در کبد، سبب افزایش فشارخون میشود. فلانوئیدهای موجود در زعفران، این آنزیمها را مهار میکند و در نهایت سبب کاهش فشارخون میشود.
تنظیم مقاومت عروق
مقاومت عروق، از مهمترین عوامل برای تنظیم فشارخون است. زمانی که این مقاومت کاهش پیدا کند، خطر ابتلا به فشارخون نیز افزایش خواهد یافت. تنظیم این مقاومت، از مکانیزمهای زعفران است که تأثیر مستقیمی بر کاهش فشارخون دارد.
طریقه مصرف زعفران برای درمان فشارخون
یکی از راههای مصرف زعفران برای کاهش فشارخون، دمنوش زعفران است. برای تهیه این دمنوش کافی است زعفران را دمکرده و در آب بریزید. سپس از مقداری شکر یا عسل برای شیرینکردن آن استفاده کنید. دقت داشته باشید شیرینی دمنوش کم باشد چرا که شیرینی زیاد، خود عامل افزایش فشارخون خواهد بود. همچنین افزودن گلاب به این نوشیدنی، میتواند برای آرامش اعصاب مفید باشد. این دمنوش دارای مواد معدنی فراوانی همچون منیزیم و پتاسیم است که میتوان آن را برای قلب و سلامتی آن مفید دانست.
اگر علاقهمند به نوشیدنیهای سرد هستید، زعفران را دم کنید و اجازه دهید خنک شود. سپس با اضافه نمودن شیر، عسل و هل نوشیدنی خود را آماده کنید.
دقت داشته باشید در تهیه دمنوش و نوشیدنی زعفران، مقدار زعفران مصرفی مهم است. چرا که زیاده روی و مصرف بیش از اندازه این ماده، سلامت بدن را به خطر میاندازد و در برخی موارد، حتی منجر به مسمومیت میشود.
سخن پایانی
زعفران، ادویه و گیاهی با ارزش و با خواص فوقالعاده است که با وجود ترکیبات فراوان در ساختار خود، باعث پیشگیری و درمان بسیاری از بیماریها میشود. طبق تحقیقات جدید، سافرانال و کروسین که بهعنوان ترکیبات اصلی این ماده شناخته میشوند، علاوه بر ایجاد طعم و رنگی خاص، مهمترین عامل کاهنده فشارخون هستند. همانطور که گفتیم مصرف زعفران و فشارخون رابطه مستقیمی با هم دارند. چراکه مصرف این ماده به روشهای مختلف به سلامت قلب کمک میکند که در نهایت موجب عملکرد بهتر قلب، افزایش گردش خون و در نهایت تنظیم فشارخون میشود. در این مطلب ضمن بیان تأثیر زعفران بر فشارخون، به روشهای مصرف این ماده برای اثربخشی بیشتر پرداختیم.