زعفران saffron، هدیهای ارزنده از دل طبیعت است. این ادویه معروف و گرانقیمت، طی قرنها نه تنها به دلیل رنگ و طعم بینظیر خود در پختوپز، بلکه به خاطر فواید بیشماری که برای سلامتی دارد، مورد توجه بوده است. در طب سنتی از زعفران، به عنوان یک گیاه دارویی برای درمان و تسکین بسیاری از بیماریها (از بیماریهای تنفسی گرفته تا بیماری گوارشی)، استفاده میشود. جالب است بدانید که از زعفران برای درمان سرفه هم استفاده میکنند.اما زعفران از چه طریقی به درمان سرفه کمک میکند؟ در ادامه با ما همراه باشید تا از فواید زعفران برای درمان سرفه و نحوه استفاده از آن در روند درمان، مطلع شوید.
فواید زعفران برای درمان سرفه
بسیاری از افراد برای درمان سرماخوردگی و سرفه، به سراغ زعفران میروند. زعفران دارای ترکیباتی است که خواص درمانی برای رفع سرفه و سایر بیماریها، دارد. به همین دلیل از دیرباز، جایگاه ویژهای را در طب سنتی به خود اختصاص داده است. چند مورد از فواید زعفران برای سرفه به شرح زیر است:
- خواص ضدالتهابی
- خواص آنتیاکسیدانی
- خاصیت خلطآور
- خواص ضدویروسی و ضدباکتریایی
- خواص سرکوبکننده سرفه
خواص ضدالتهابی
التهاب بهعنوان پاسخ طبیعی بدن به آسیب یا عفونت در گلو و مجرای تنفسی، ظاهر میشود. اما التهاب مزمن یا بیش از حد میتواند سرفه را تشدید و شرایط تنفسی را بدتر کند. زعفران دارای ترکیبات ضدالتهابی از جمله کروسین و سافرانال است در تسکین و درمان التهاب نقش دارد.
خواص آنتیاکسیدانی
خواص آنتیاکسیدانی زعفران به محافظت از بافتهای ظریف سیستم تنفسی، در برابر آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد میپردازد. هنگامی که سرفه دارید، بدن شما مولکولهای واکنشی به نام رادیکالهای آزاد تولید میکند که میتواند به سلولهای بدن آسیب برساند و سرفه را بدتر کند. آنتیاکسیدانهای زعفران برای خنثیکردن این رادیکالها وارد عمل شده و از آسیب رسیدن به سلول جلوگیری میکند.
خاصیت خلطآور
خواص خلطآور زعفران آن را به یک محلول طبیعی و مؤثر برای تسکین سرفههای ناشی از مخاط اضافی تبدیل میکند. زعفران با شل کردن و پاکسازی مخاط از مجاری تنفسی، تحریک رفلکس سرفه و افزایش گشادشدن برونش (گشادشدن مجاری تنفسی و آسانتر کردن تنفس)، به تسکین و درمان سرفه کمک میکند.
خواص ضدویروسی و ضدباکتریایی
زعفران دارای خواص ضدباکتریایی و ضدویروسی است. هنگامی که مبتلا به سرفه هستید، ویروسها و باکتریها میتوانند راههای تنفسی شما را آلوده کرده و موجب التهاب در گلو شوند. این ادویه با استفاده از ترکیبات خود، از سیستم ایمنی بدن در برابر عفونت دفاع و از ایجاد برونشیت و ذاتالریه جلوگیری میکند.
خواص سرکوبکننده سرفه
یکی دیگر از خواص زعفران کاهش شدت و دفعات سرفه است. زعفران از طریق شل کردن عضلات گلو و سینه، کاهش اسپاسم (سفتشدن) راههای هوایی، کاهش خلط و التهاب به جلوگیری از سرفههای مکرر و آسیب رسیدن به گلو کمک میکند. البته این ادویه تأثیر بسزایی در درمان سرفههای خشک و شبانه، دارد.
روشهای استفاده از زعفران در روند درمانی سرفه
برای استفاده از زعفران به منظور درمان سرفه روشهای مختلفی وجود دارد که هر کسی بنا بر ذائقه و سلیقه خود میتواند یکی از این روشها را امتحان کند. در ادامه برخی از این روشها را شرح می دهیم:
- دمنوش زعفران
- چای زعفران
- مکمل های زعفران
- چاشنی غذا
دمنوش زعفران
یکی از رایج ترین راه هایی که افراد برای برطرف کردن سرفه به کار می برند، استفاده از انواع دمنوش های گیاهی است. پس ابتدا زعفران را آسیاب کرده و آن را در آب جوش بریزید. سپس به مدت نیم ساعت اجازه دهید تا بهخوبی دم بکشد و بعد آن را برای بهبود سرفه خود، میل نمایید.
چای زعفران
شما میتوانید عصاره این ادویه را درون چای خود مخلوط کنید و بهعنوان چای زعفران از آن استفاده کنید.
مکملهای زعفران
مکملهای زعفران در بازار به شکلهای کپسول و پودر، موجود هستند. با مراجعه به داروخانه و یا عطاریها آن را تهیه و مصرف کنید.
چاشنی غذا
با اضافهکردن زعفران به غذا و سوپ، از خواص بینظیر آن برای درمان سرفه بهره مند شوید.
سخن پایانی
زعفران، گرانقیمتترین ادویه جهان است. همه افراد از طعم و بوی منحصربهفرد آن لذت میبرند و از آن در تهیه انواع غذا و نوشیدنیها، استفاده میکنند. جالب است بدانید که این ادویه باارزش علاوه خاصیت پختوپز، دارای فواید بیشماری برای درمان سرفه و بیماریهای دیگر است. در صورتی که از بیماری های تنفسی و سرفه رنج می برید می توانید آن را به روشهای مختلف تهیه و استفاده کنید. تهیه دم نوش، چای زعفران، مکملهای زعفران و حتی استفاده به عنوان چاشنی از روشهای رایج برای استفاده از زعفران است.