کاچی زعفرانی یکی از دسرهای بسیار قدیمی و سنتی در ایران است که از گذشتهها برای زائو، دوران قاعدگی و یا نقاهت بیماری تهیه میشد. البته طرز تهیه کاچی زعفرانی در مناطق مختلف ایران کمی تفاوت دارد. علاوه بر این در بسیاری مناطق از کاچی زعفرانی به عنوان صبحانه، میانوعده و یا دسر در وعدههای اصلی هم استفاده میشود. آرد، شکر، گلاب و زعفران دم کرده مواد اصلی تشکیلدهنده کاچی هستند و آمادهسازی مواد مورد نیاز این دسر ۱۰ دقیقه و پخت آن به ۴۰ دقیقه زمان نیاز دارد. میتوانید برای بهبود طعم و افزایش ارزش غذایی کاچی زعفرانی، مغزها و آجیلهای مختلفی به آن اضافه کنید. در ادامه مقاله از سحرخیز شما را با متداولترین طرز تهیه کاچی زعفرانی و نکات تکمیلی جهت طبخ بهتر این دسر آشنا خواهیم کرد.
دستور پخت کاچی زعفرانی
در ارومیه برای شیرین کردن کاچی زعفرانی از شیره انگور استفاده میکنند؛ بنابراین به آن “دوشاب” میگویند. همچنین این دسر در تبریز با نام “قیماق” شناخته میشود. لازم به ذکر است که در تهیه این دسر خوشمزه بر اساس ذائقه خودتان میتوانید از آرد گندم، آرد برنج و یا شیر استفاده کنید. طرز تهیه کاچی زعفرانی به صورت زیر است:
- مرحله اول: برای تهیه کاچی زعفرانی، بهتر است از زعفران اصل و باکیفیت استفاده کنید. زعفران پودر شده را در آب گرم بریزید و صبر کنید تا دم بکشد. هنگام خرید زعفران، حتماً به اصالت و کیفیت آن توجه کنید تا بتوانید از خواص درمانی و طعم بینظیر این ادویه ارزشمند بهرهمند شوید.
- مرحله دوم: ابتدا آرد گندم را ۲ الی ۳ مرتبه الک کنید تا ذرات آن به خوبی از هم باز شود و کاچی شما بافت نرم و لطیفی داشته باشد.
- مرحله سوم: در داخل تابه مناسبی مقداری کره بریزید و اجازه دهید ذوب شود. آرد را به کره اضافه کرده و بر روی حرارت ملایم تفت دهید تا بوی خامی آن گرفته شود. هنگامی که آرد کمی تغییر رنگ داد و طلایی شد، آن را از روی حرارت بردارید. معمولاً ۱۰ الی ۱۵ دقیقه زمان لازم است تا آرد برشته و طلایی شود.
- مرحله چهارم:در داخل تابه دیگر، ۳ پیمانه آب بریزید و بر روی شعله قرار دهید تا به جوش آید. پس از جوشیدن آب، شکر، هل و زعفران دم کرده را به آن اضافه کنید و هم بزنید تا به خوبی در هم حل شوند. همچنین میتوانید به جای شکر از نبات استفاده کنید که خواص زیادی دارد و به طعم دسر شما عطر و طراوت خاصی میبخشد. برای آشنایی بیشتر با خواص نبات و تاریخچه آن، میتوانید به مقاله ‘خواص نبات ‘ مراجعه کنید.
- مرحله پنجم: بعد از اینکه شربت به غلظت مناسبی رسید آن را از روی حرارت بردارید و صبر کنید تا در دمای محیط خنک شود. سپس آن را به تدریج طی ۳ الی ۴ مرتبه به آرد اضافه کنید. تابه محتوی آرد را بر روی حرارت ملایم قرار دهید و آنقدر هم بزنید تا با شربت مخلوط شده و کاچی زعفرانی شما یکدست شود و قل بخورد.
- مرحله ششم: درب تابه را ببندید و ۲۰ دقیقه صبر کنید تا کاچی بر روی حرارت ملایم گاز، بپزد. برای این که کاچی ته نگیرد، چند دقیقه یکبار درب تابه را باز کرده و آن را هم بزنید.
- مرحله هفتم: در ۱۰ دقیقه پایانی پخت کاچی، مقداری گلاب به آن اضافه کنید. پس از اینکه کاچی به غلظت مورد نظر رسید، آن را از روی حرارت بردارید. توجه داشته باشید که کاچی هر چه سردتر شود سفتتر خواهد شد.
- مرحله هشتم: کاچی را به ظرف سرو منتقل کرده و با استفاده از مواد مختلفی همچون خلال بادام، خلال پسته، دارچین، گردو، گل محمدی خشک، پودر نارگیل و… تزیین کنید.
نکات تکمیلی و طلایی برای پخت بهتر کاچی زعفرانی
در تهیه دسرها و غذاهای سنتی تجربه و راز و رمزهای بزرگترها همیشه نقش مهمی در خوشمزهتر شدن آنها ایفا میکند. برخی از ترفندهای طلایی طرز تهیه کاچی زعفرانی به صورت زیر است:
- آرد را با استفاده از کره تفت دهید؛ چرا که مزهای بسیار غنی و لذیذ به کاچی زعفرانی میبخشد.
- هل، طعم بسیار خاص و بینظیری به کاچی میبخشد. برای تهیه کاچی از دانههای هل تازه و خوشعطر استفاده کنید. دانههای هل تازه را خودتان آسیاب کرده و به کاچی اضافه کنید.
- میتوانید به جای شکر سفید از پودر قند و یا شکر قهوهای استفاده کنید. این شیرینکنندهها نسبت به شکر سفید ملایمتر هستند و در بهبود طعم و بافت کاچی تأثیر خواهند گذاشت. عسل، شیره انگور، نبات زعفرانی و نباتهای سنگی نیز جایگزینهای خوبی برای شکر سفید هستند.
- میزان شیرینی کاچی کاملاً سلیقهای است و میتوانید با کم و زیاد کردن شکر، آن را تنظیم کنید.
- یکی از نکات مهم در طرز تهیه کاچی زعفرانی کیفیت و نحوه دم کردن زعفران آن است. زعفران سحرخیز یکی از بهترین و باکیفیتترین زعفرانهای موجود در بازار است که از مرغوبترین مزارع تهیه شده و در بستهبندیهای کاملاً بهداشتی به مصرفکنندگان عرضه میشود. برای اینکه زعفران رنگ و طعم بهتری پس بدهد، آن را به همراه مقدار کمی شکر در آب داغ حل کنید.
- استفاده از شیر تازه و پرچرب به جای آب، کاچی را کاراملی و خوشمزهتر میکند.
- اگر پس از پخت متوجه شدید کاچی شما رقیق شده، مقداری آرد به آن اضافه کنید تا به غلظت مناسبی برسد. اگر کاچی خیلی غلیظ و یا سفت بود، در حد نیاز به آن شیر و یا آب اضافه کنید.
- برای طبخ کاچی زعفرانی میتوانید با توجه به ذائقه خود از ادویههای متنوعی همچون دارچین، زیره، فلفل سیاه، رازیانه، پودر زنجبیل، پودر میخک، پودر گشنیز و زردچوبه استفاده کنید. علاوه بر آن شما میتوانید برای مقویتر شدن کاچی از انواع آجیل سحرخیز استفاده کنید.
- میزان غلظت کاچی به سلیقه شما بستگی دارد، اما نباید غلظت آن به سفتی حلوا باشد. ایدهآلترین غلظت برای کاچی زعفرانی، غلظتی مشابه فرنی است.
- میتوانید این دسر خوشمزه را با آرد برنج نیز تهیه کنید. همچنین میتوان آرد گندم و آرد برنج را به نسبت مساوی استفاده کرد.
- هم نزدن مداوم آرد و شربت سبب گلوله گلوله شدن کاچی شده و ظاهر نامطلوبی به آن خواهد داد. جهت جلوگیری از این اتفاق، شربت را طی چند مرحله به آرد اضافه کرده و به صورت مداوم هم بزنید.
سخن پایانی
کاچی زعفرانی یکی از دسرهای بسیار خوشطعم با طبع گرم است که محبوبیت زیادی در بین ایرانیان دارد. خوردن این دسر خوشطعم در روزهای سرد زمستانی، بسیار دلچسب بوده و بدن شما را گرم نگه میدارد. در این مطلب طرز تهیه کاچی زعفرانی برای ۴ نفر ذکر شد. این دسر خوشمزه با استفاده از آرد، شکر، زعفران، هل، گلاب و سایر چاشنیهای متنوعی تهیه میشود. با اضافه کردن شربت غلیظ شده به آرد برشته شده میتوانید یک کاچی بسیار خوشطعم تهیه کنید. در انتها این دسر را با خلال پسته، خلال بادام، دارچین، پودر نارگیل و… تزیین کرده و نوش جان کنید.